Angol-arab

Franciaországban és az Egyesült Királyságban tenyésztett, lóversenyzésre használt fajtát az angol telivér és az arab telivér keresztezéséből hozták létre. Keresik a legsokoldalúbb, speciális fajtát, azt, amelyikben megtalálható az arab lovak jellegzetessége, egészség és erős testalkat, valamint az angol telivérekre jellemző gyorsaság.
Tenyésztése: Tökéletesítése Franciaországban történik, ahol közel 150 éve tenyésztik a – Pau, Pompadour, Tarbes, Gelos – ménesekben. Az angol változat kisebb, mint a francia, de volt néhány kiváló egyede. A brit tenyésztésben angol telivér, arab reciprok keresztezést használtak, az utódokat pedig visszakeresztezték, míg a francia fajtánál két ménre, Massoudra és Aslanra, valamint három kancára, Dairre, Common Marere, és Selim Marere épült.
A méneskönyve az a ló kerülhet be, melynek vérében 25% az arabhányad és ősei kizárólag arab, angol telivér vagy angol-arab lovak.

 

Tulajdonságok: A hosszú, finom formájú hátsó végtagok a jó vágtamozgásra utalnak. Kemény, jó minőségű csontozat, a lábszerkezet szabályos. Az állkapocs nem húsos, a toroktájék vékony. A lapockák dőlése és a hosszú, vékony, egyenes fej a telivérre jellemző.

 

Származási hely: Egyesült Királyság és Dél-Nyugat Franciaország
Vérmérséklet: melegvérű
Szín: bármilyen szín, kivéve a tarkát. Lehet pej, világos pej, szürke és fekete is.
Marmagasság: 170 cm.

 

Forrás:wikipedia.org