A tiszta vérű Andalúz ló

„Pura raza espanol” az az tiszta vérű spanyol fajta. Rövidítése PRE, amit a tiszta vérű lovak megkülönböztetésére használnak.
A világon először ezeket a lovakat használták hátaslóként, amit a Kr. előtt 4000-ben készült barlangrajzok is bizonyítanak.
A spanyol lovak atletikus alkata, arányos teste, selyemtapintású dús sörénye több uralkodót is elbűvölt.
Caligula római császár, Oroszlánszívű Richárd, Nagy Frigyes és Napóleon is szerelmese volt a fajtának.
A történelem előtti időkben a királyi és nemesi udvarok elengedhetetlen kelléke volt.
Tenyésztése: Központja Jerez de la Frontera, Cordoba és Sevilla voltak, ahol karthauziak irányították a fajta tenyésztését. Az európai és az amerikai lófajták kialakulásában nagy szerepük volt az andalúz lovaknak. A córdobai ménes melyet 1571-ben II. Fülöp alapított, adta az első jelentős andalúz tenyészetet.
Mai alakját a berber lovakkal való keresztezés során nyerte el. Tenyésztését Jefatura de Cria Caballar, az állami méneskönyv gazdája szabályozza. Ebben a könyvben számos ló őseit az 1400-as évekig lehet visszakövetni Cartujano vérvonaláig.
Gyermeklónak, hobbilónak vagy versenyzésre is használhatóak, de ugrósportban és díjlovaglásban is eredményesek. Emellett cirkuszokban és bemutatókon találkozhatunk a fajtával.
Tulajdonságok: Jó ízületek, erős csánkok, erős csontozat jellemzi. A paták szabályosak, nagyon ellenállóak. A nyak kissé rövid, de izmos és jól ívelt. A reneszánsz iskolák lovasai körében a fej jellegzetes „kosfej” kialakulása miatt igen kedvelt volt. A válltájék erős széles, de a lapocka nem olyan dőlt, mint a telivéré. A sörény hosszú vastag, gyakran hullámos.
Származási hely: Spanyolország: Jerez
Vérmérséklet: Melegvérű
Szín: Szürke, pej
Marmagasság: 160 cm.

 

Forrás:wikipedia.org

Kép:wallpaperswa.com