Amerikai ügető a szívós és kitartó

Az amerikai ügető a rokon fajták között a legkiválóbb, 1,6 km-t képes 1 perc 55 másodperc alatt megtenni. Angol elnevezését a – Standardbred – 1879-ben kapta, amikor a törzskönyvbe kerülés feltétele, a standard idő teljesítése volt. Ezek a lovak 2 perc 30 másodpercet képesek ügetésben megtenni. Amerikában az ügetőversenyek több millió embert vonzanak, többet, mint a galoppversenyek. A versenysporton kívül szívesen használnak ügetőket a fogathajtó sportban, a távhajtásban is. Szívós, kitartó, hosszú életű, ellenálló fajta.

 
Tenyésztése: A szigorú tenyésztési szabályoknak köszönheti azt, hogy a világ leggyorsabb ügetőlova lett. Az angol telivérre, Messengerre alapozódott a fajta tenyésztése, akit 1788-ban importáltak. Ez a második legkedveltebb fajta az angol telivér után. Az USA-ban, Kanadában, Svédországban vannak a leghíresebb tenyészetei. Messenger utódának, Hambletoniannak a túlnőtt farát örökölte a fajta.

 
Tulajdonságok: Hosszabb és alacsonyabb testű, mint az angol telivér. A mar elég magas, far rendkívül erős, ügetéskor a lehető legnagyobb tolóerőt fejti ki. Válla erős, ami tökéletesen illeszkedik a nyakhoz. A fej durva és eléggé jellegtelen, de körvonalaiban meglehetősen korrekt. Igen kemény paták és jó lábak jellemzik. Lapockája meredek, de elég hosszú, végtagjai szikárak, nem túl hosszúak. Gyakori a dús sörény.

 

Származási hely: USA: Keleti part
Vérmérséklet: Melegvérű
Szín: Pej, sötétpej, sárga
Marmagasság: 160 cm.

 

Kép: horseracingnation.com