Al Khamsa legendája

Az Al Khamsa sivatagi arab lovak kihalásának megakadályozása érdekében és a vérvonal továbbvitele céljából világszerte több alapítvány létesült. Amerikai és európai ménesekben tenyésztik a lovakat tovább, hogy a fajta fennmaradjon. Magyarországra 1983-ban érkezett hét Al Khamsa mén és két kanca a bábolnai ménesbe.
A beduin vérvonalú arab lovak egyik érdekessége, hogy öt ágyékcsigolyájuk van a hat helyett. Könnyű csontozat, szikár végtagok jellemzik, a sivatagok kiváló versenylova. Neve egy arab szóból ered, aminek a jelentése: öt.
A monda szerint ez a ló volt Mohamed próféta kedvenc lova. Kancája három napig bírta a szomjazást víz nélkül, mielőtt a lovat felszabadította volna. Ez egy hűségteszt volt, amit 100 kancával végeztette el. Arra számított, ha elengedi a lovakat azok víz után kutatnak majd. Ezekből a lovakból csak öt fordult vissza, amikor hívta őket. Innen is ered a nevük.
Tenyésztése: Az Al Khamsa sivatagi arab lovak kihalásának megakadályozása érdekében és a vérvonal továbbvitele céljából világszerte több alapítvány létesült. Amerikai és európai ménesekben tenyésztik a lovakat tovább, hogy a fajta fennmaradjon. Magyarországra 1983-ban érkezett hét Al Khamsa mén és két kanca a bábolnai ménesbe.
Tulajdonságok: Elegáns, karcsú test, könnyű csontozat jellemzi. Fejét „csukafejű” szóval jellemzik, homloka széles, orra kicsi és karcsú.
Vérmérséklet: Melegvérű
Szín: Sárga, pej szürke ritkán fekete, gyakran vannak fehér jegyek a lábakon és a fejen.
Marmagasság: 144-152 cm között

 

Forrás:wikipedia.org

Kép:desktopnexus.com