Akhal-tekini a vért verejtékező mennyei lovak

Közép-Ázsia legnemesebb és leghíresebb lófajtája, egyenes leszármazottja az egykori türk lónak. Kr. e. első évszázadból származó kínai krónikák így említik: “vért verejtékező mennyei lovakat” tenyésztenek. Vékony bőrük miatt megerőltetésnél az erek kidagadnak, esetleg meg is sérülhetnek. Az izzadsággal összekeveredett vér miatt úgy tűnik, mintha vért izzadna a ló. A sérülékeny bőrük miatt hét takaróval fedték le a testüket, amit csak este vagy versenyek előtt vettek le.
A kínaiak hadjáratok alkalmával próbálták meg megszerezni a „mennyei” lovakat. Az Akhal-teke elnevezés az Ahal-oázisról és az ott letelepedett türkmén TEKE törzsről ered. Nálunk inkább Ahal néven ismerik.
Igazi türkmén fajta, története közel 3000 éves múltra tekint vissza. Világhírét az ashabad-moszkvai 4300 kilométeres távlovaglásnak köszönheti. Szikár felépítése, első osztályú mozgása miatt több olimpiai aranyérmes díjló is volt már a fajtában, mint Absent, Mual, Penteli.
A zord ázsiai körülmények között, akár 300 kilométert is képes megtenni 24 óra alatt. Kiváló versenyló, a díjugratásban, díjlovaglásban, militaryben, és a távlovaglásban hasznosítják.

Tenyésztése: A Karakórum-sivatag központjában, Ashabad-ban történik a tenyésztésük. Fajtáját idegen vérrel nem keverték, telivérekkel pedig sikertelen volt a keresztezése. Ezzel a fajtával a türkmének versenyezni szoktak, a felkészítés alatt lucernával, birkazsírpogácsával, tojással, árpával, sült kovászkenyérrel etették a lovakat. Magyarországon az Akhal teke tenyésztése az Ópusztaszeri ménesben történik.

Tulajdonságok: A végtagok hosszúak, karcsúak magasan elhelyezkedő ízületekkel. A paták kicsik, szabályosak, alacsony sarokfalakkal. A mellkas a hosszú végtagok miatt nem tűnik mélynek. A keskeny test miatt vékony, hosszú izmú ló benyomását kelti. A fej finom, egyenes profillal. A hosszú vékony nyak majdnem függőleges a törzsre. A fülek egymástól távol helyezkednek el, a nagy szemek és a széles orrlyuk büszkeséget árasztanak.
Származási hely: Észak-Eurázsia: Türkmenisztán
Vérmérséklet: Melegvérű
Szín: Aranyfakó, aranysárga, aranypej
Marmagassága: 160 cm.

 

Forrás:wikipedia.org

Kép:desktopnexus.com