Sörénytrend

A sörényfonás a Magyar Néprajzi Lexikon meghatározása szerint: „a ló sörényének sok apró háromágba való befonása raffiával, esetleg színes szalagokkal. A sörényt azért is szokták befonni, hogy kibontva szép hullámos, dús legyen. Különösen a 17. sz.-ban volt nagy divatja a sörény ápolásának és díszítésének; abban az időben a lófestés is nagy divat volt.”

 
A lovak sörénye a fejtetőtől a marig húzódik a gerincen át. Az állatok nyakán szabadon lógott, a harci lovaknál azonban rövidre vágták, hogy a vér ne kerüljön a szemükbe ami esetleg zavarhatta volna őket. A háziasítás során a nyerges lovaknál bal oldalra, a rudas lovaknál jobb oldalra szoktatták az állatok sörényét. A versenylovaknál a sörényfonás a feladatok zavartalan végrehajtását és így a jó teljesítmény elérését segítheti. Sokszor eltérő színű a farok és a sörény színe a ló színétől, amit a genetika és a faji jellegzetességek határozzák meg leginkább. A sörény lehet finomabb szálú, mint a Shetlandi póniknál, és vastagabb szálú mint a Fríz lovaknál, de göndör sörényű fajták is vannak.
Lovunk sörényét elkészíthetjük különböző technikákkal. Ezek közül a legismertebbek a bogyózás, az ardenni fonás és a rombuszozás.

pixabay

A “bogyózással” leginkább a díjlovagláson és díjugratáson találkozhatunk Kép: pixabay.com

1605196-800x600-[DesktopNexus.com]

Az ardenni fonás egyszerű, mégis elegáns külsőt kölcsönöz lovunknak Kép: desktopnexus.com

pixa

A rombuszozás hálószerűen terül az állat nyakára Kép: pixabay.com

Mielőtt azonban elkészítenénk kedvencünk frizuráját fontos a sörényük tisztán tartása, ápolás, amihez könnyen beszerezhető és megfizethető eszközök állnak rendelkezésünkre.

porkefe

Leporolhatjuk lovunk sörényét egy egyszerű porkefe segítségével Kép: pixabay.com

sörényfésű

A sörényfésűvel megszabadíthatjuk a gubancoktól Kép:pixabay.com

sörényvágó

A sörényvágó ollóval pedig rövidíthetjük a túl hosszú sörényt Kép:pixabay.com

Kapcsolódó cikkek