Gyógyulás lovakkal

A lovaglás kitűnő sportolási lehetőség, a vágta élménye igazán felemelő érzés lehet. Sőt, még testi, lelki gyógyulásunkat is sokban segítheti.

Felnőtteknél és gyerekeknél a pszichés zavarok gyógyításánál egyre gyakrabban alkalmazzák a lovas terápiákat.

 A “ló asszisztált terápia” során a ló egyfajta tükörként szolgál a terapeuta számára. Visszajelzést ad a kezelt személy hibás és új viselkedését illetően, így a terapeuta pontosan felépített módszerekkel segíti a felépülést. A gyakorlatokat legtöbbször nem lóháton, hanem a földön végzik.

pixa com

A mozgás fejlesztésére használt módszer a hippoterápia. Itt lóháton, lépésben történik a foglalkozás. A ló mozgásából eredő impulzusokat használják ki, ugyanis a mozgásból eredő ingerek gyógyítóan, jótékonyan hatnak az emberi idegrendszerre. Emellett erősíti az izmokat, a koordinációt és egyensúlyérzéket javítja, összehangolja a mozgást.

Az értelmi fogyatékosok, autizmussal élő, látás- és hallássérült, beszédproblémákkal küzdő, hiperaktív gyerekek esetében a gyógypedagógiai lovaglás alkalmazható. Ez nem csupán lovaglást, hanem a lovak körüli mindenfajta elfoglaltságot jelent. A gyerekek számára játékosan végezhető, mégis igen látványos eredmények érhetőek el.

 

 

Forrás: National Geographic  magazin
2015 különszám

Kép: pixabay.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük